Reštauráciám zvyšujú tržby festivalové gurmánske špeciality
TASR
TASR

Reštauráciám zvyšujú tržby festivalové gurmánske špeciality

Až o 25 percent sa zvýšili reštauráciám tržby po mesiaci trvania Zimného festivalu jedla.

Nostalgie, Spišská Nová Ves - Flambované srnčie stehno souse – vide s fazuľkou v slaninovom kabáte, smotanovou omáčkou zo smržov a bulgurom — Foto: TASR

Bratislava 13. februára (OTS) - Môžu za to také špeciality ako sous-vide hovädzie rebro, pyré z Beluga šošovice, prach z červenej repy, lyofylizovaný bravčový špek, dryaged chrbát z mangalice, Ibérico s čiernym koreňom, jedlá s jeleňa, holuba, daniela, srnky, jahňaciny, králika, bažanta, sumčeka, ale i kuracia huspenina...

Zaujímavé menu výhodou

Reštaurácie si Zimný festival jedla pochvaľujú. Mnohým to v januári a vo februári, kedy reštaurácie majú útlm hostí, ekonomicky pomohlo. Pozitívom festivalu je znalosť o dobrej gastronómií, ktorá počas festivalu vzniká. Ľudia navštevujú dobré a prestížne reštaurácie za veľmi výhodné ceny a tak sa môžu oboznámiť s tým najlepším, čo slovenská kuchyňa ponúka, aký servis a prostredie ponúkajú tí najlepší,“ hovorí riaditeľ festivalu Radoslav Nackin.

Reštaurácie, ktoré postavili zaujímavé menu, komunikovali so svojimi hosťami priamo v reštaurácií alebo na sociálnych sieťach zvyšovali tržby, ale budovali aj dobré meno svojim kuchárom i personálu. „Stávalo sa, že si to hostia medzi sebou šírili a mnoho návštevníkov prišlo priamo na odporúčanie niečoho výnimočného,“ hovorí Rado Nackin.

Galéria

Galéria

Malé i veľké si pochvaľujú

Zuckmann Villa v piešťanskej pešej zóne je miesto, kde na vás dýchne história v kombinácii s príjemnou atmosférou a kvalitným servisom. Ako ikonické jedlo vo festivalovom menu ponúka stehno králika so slaninou a sedánové pyré a jedlý gaštan. Medzi chute regiónov zaradila do festivalového menu trhané údene s maslovou fazuľou a farebnou ryžou. Kuchárovou voľbou je čokoládovo karamelový krém s pomarančovou penou „Hostia sú spokojní, jedlo im chutí - sú prekvapení z kombinácie jedál, ktoré sme dokázali spojiť,“ hovorí Tomáš Repáš, šéfkuchár z Zuckmanna. Malé reštaurácie z malých miest sú poctené, že sa môžu zapojiť do ZFJ. Pochvaľujú si celkom peknú návštevnosť a posilnenie mena. Reštaurácie z východného Slovenska, ale aj tie mimo veľkých miest, tvrdia, že mnohí zákazníci prichádzajú aj z iných kútov Slovenska. Najmä na základe lákavého menu. Pavol Benčík, CEO Benčík Culinary Group si pochvaľuje festival: „ZFJ je jediný gastro počin s celoslovenskou pôsobnosťou, ktorý dáva zákazníkom možnosť testovať kuchyne ich majstrov. Som naozaj rád, že aj naše reštaurácie Carnevalle a Zylinder sú jeho súčasťou. Podporuje to dôveru zákazníkov, o ktorú bojujeme.

Kto je návštevník festivalu?

Podľa vyjadrenia reštaurácii si cestu na festivalové menu nachádzajú rodiny počas víkendov, ľudia z biznisu využívajú atraktívne menu na pracovné obedy, večere, gurmánstvo učarovalo aj párikom – najmä teraz pred Valentínom, mnohí využívajú, že festival sa koná po celom Slovensku a počas služobných ciest ochutnávajú aj reštaurácie mimo svojho bydliska. Reštaurácie majú radosť aj z ľudí, ktorí jednoducho radi varia a menu počas festivalu mnohých inšpiruje. Či už surovinami, alebo spracovaním. Kuchári sa pri hosťoch radi zastavujú, čo je tiež špecifikom festivalu. Jedlá, ktoré sú servírované vám v reštauráciách podávajú aj s vysvetlením o aké suroviny, resp. postup pri varení ide.

Reštaurácie sa skutočne predháňajú v zaujímavej skladbu menu a som nesmierne rád , že suroviny, z ktorých ho vyskladajú sú predovšetkým naše, slovenské a prednostne z regiónu danej reštaurácie. Pritom veľa z festivalových menu je pripravené v tom najmodernejšom svetovom trende a aj s použitím najnovších technologických postupov. Gastronómia na Slovensku skutočne napreduje. Je už len na nás, aby sme ju podporili a ochutnali,“ uzatvára Radoslav Nackin.

Môžete tak urobiť do 25. 2., kedy sa festival končí. Stačí si vybrať na www.zimnyfestivaljedla.sk reštauráciu, degustačné menu, elektronicky zaplatiť a s vouchrom prísť ochutnať to najlepšie, čo slovenská gastronómia ponúka.

Už ste čítali?

Keby naše babičky zakladali fastfoody, urobili by to takto.…

Využil dieru na trhu a začal ľuďom ponúkať tradičnú slovenskú špecialitu.…

Uznávaný český psychológ: Valentín nie je prejav lásky, ale…

Že svadba je len papier? A ako spoznáme, že toto je naozaj to pravé? Na tému…

Na tradičné kachliarstvo sme už takmer zabudli. Peter ho znova…

Oprášil zabudnuté remeslo, aby ľuďom do domácností doniesol…

Najkrajšiu fotku supermesiaca urobil Čech. Na tento záber čakal…

Nádherný záber Mesiaca sa podaril zachytiť amatérskemu fotografovi.…

Ako sme žili v socializme: Fotky Antona Podstraského ukazujú…

V jeho ponímaní reálny socializmus naberá ešte väčšiu…

Slovák patrí medzi najlepších čokolatierov sveta: Horká čokoláda…

Prináša ľuďom poctivú a kvalitnú maškrtu. Karol Stýblo…

Dada a Matúš hľadali recept na chlieb 12 rokov. Až keď s ním…

Ich pekárnička je však jedinečná aj v tom, že ako prvá na Slovensku…

56-ročný most v Jasenovej spadol. Občania si ho za dva dni postavili…

Po 56 rokoch most v Jasenovej doslúžil. Občania potrebovali iba dva dni na to, aby…