Hovorievali mu liek chudobných: Len pár dúškov vás zbaví bolestí brucha, hlavy aj pálenia záhy
Kristína Jurzová
Kristína Jurzová

Hovorievali mu liek chudobných: Len pár dúškov vás zbaví bolestí brucha, hlavy aj pálenia záhy

Bol to liek chudobných ľudí. Avšak neuveriteľne bohatý na zdravé látky.

Ilustračné foto. — Foto: Wikimedia CC/Pexels

BRATISLAVA 12. marca (Dobré noviny) - Zemiaky sú lahôdka, ktorá v slovenskej kuchyni rozhodne nemôže chýbať. Počuli ste však už o zemiakovom džúse? Že nie? Keď sa dozviete, čo všetko dokáže, nebudete piť už žiadny iný.

Zemiaky sa na starý kontinent dostali z Ameriky a pôvodne sa pestovali kvôli pekným kvetom. Netrvalo to však dlho a ľudia s nimi začali experimentovať. Objavili nielen ich skvelú chuť, ale aj liečivú silu. Kým na tanieri ich mávame tepelne spracované, v domácej lekárni ich naši predkovia využívali v  prirodzenej surovej forme. A za pravdu im po najnovšom dávajú aj vedci.

Tím z Manchestra totiž objavil silné antibakteriálne účinky zemiakovej šťavy. A potvrdil to, čo sa už dávno vedelo, a to že pomáha pri problémoch s trávením. Konkrétne sa zistilo, že vďaka špeciálnej molekule ničí baktérie, ktoré spôsobujú žalúdočné vredy a pálenie záhy. Zaujímavosťou však je, že na rozdiel od mnohých prípravkov nevyvoláva v tráviacom trakte žiadne vedľajšie účinky. "Krumplová" tekutina je teda oveľa účinnejšia ako akékoľvek antibiotiká, voči ktorým si môže náš organizmus postupne vybudovať rezistenciu. Vedci momentálne skúmajú, ktorá odroda zemiakov je najúčinnejšia.

Chutia aj liečia

My však na ich ďalšie výsledky čakať nemusíme. Tejto plodine sa u nás mimoriadne darí, a to aj v oblastiach s "chudobnejšou" zeminou. Zemiaky tak stačí iba zohnať a pustiť sa do ich úpravy. Môžeme ich buď nastrúhať ručne, alebo v stroji. Dôležité však je, aby bola ich konzistencia čo najjemnejšia a potom stačí už len vypiť. Vhodná je pre ľudí, ktorí majú záujem o zdravý životný štýl, ale aj pre tých, ktorí majú žalúdočné problémy, vysoký tlak či bolesti hlavy. Ak by vám nápoj nechutil, môžete ho trochu osladiť prírodným medom, určite však nepoužívajte rafinovaný cukor.

Ak však tekutinu zmiešame s olejom - napríklad makovým, ktorý má sám o sebe množstvo skvelých účinkov, - môžeme zmes aplikovať aj na pokožku. Oplatí sa nám to vtedy, ak bola vystavená extrémnym teplotám - či už pri spálení od slnka, alebo poškodená silným mrazom. Zemiakový džús tak nájde uplatnenie nielen počas zimy, ale aj v lete.

MYSLITE NA SVOJE ZDRAVIE NA FACEBOOKU!

Už ste čítali?

Babička z trhoviska v Nových Zámkoch dojala celý slovenský internet.…

Pani Margit roky pomáhala cudzím ľuďom. Dnes si staručká vdova privyrába…

Malá rodinná firma z Nitry slávi historický úspech: Ako prví…

Obrovský úspech pre Slovensko priniesla jedna malá firmička z Nitry.

Obetavý otec nosí hendikepovaného syna na chrbte, aby mu ukázal…

Najväčšou záľubou rodiny Benkovcov je turistika. A nevynechávajú…

Na Liptove sa pred svetom ukrýva čarovná dolina, ktorá je ideálna…

Iba málokde nájdete na takom malom kúsku toľko zaujímavostí.…

Čech a Slovenka sa vzali po 15-minútovej známosti. So svadbou…

Ich život nebol jednoduchý, no osud im napokon skrížil cesty. Toto je skutočný…

Muž, ktorý dal Slovensku Horalky, ich vymyslel vďaka chybe pri…

Kultová slovenská pochúťka má už viac ako 50 rokov. Za jej…

Súrodenci z Prešova vyrábajú nádherné sukne starodávnou technikou,…

Málokto na Slovensku si môže povedať, že je jediný. A ešte k tomu…

V malej dedinke na východe tvorí Jarka vyšívané šaty, do ktorých…

Už od malička jej podávali ruky ihly a látky. Svoj detský sen si splnila…