Cukrovar v Seredi sa chce rozšíriť, pristaví k historickým objektom
TASR
TASR

Cukrovar v Seredi sa chce rozšíriť, pristaví k historickým objektom

Obvodný úrad životného prostredia v Galante vydal rozhodnutie ku koncepcii rozvoja Slovenských cukrovarov, a.s., Sereď do roku 2018. Zámerom spoločnosti je, aby v danom období počas kampane spracovala 750.000 ton cukrovej repy, čo znamená v priemere denne spracovať 6000 ton suroviny.

Foto: TASR/Daniel Veselský

Sereď 25. júla (TASR) – Obvodný úrad životného prostredia v Galante vydal rozhodnutie ku koncepcii rozvoja Slovenských cukrovarov, a.s., Sereď do roku 2018. Zámerom spoločnosti je, aby v danom období počas kampane spracovala 750.000 ton cukrovej repy, čo znamená v priemere denne spracovať 6000 ton suroviny.

V súlade s tým sa bude prevádzka postupne modernizovať a dopĺňať novými strojno-technologickými zariadeniami a využité budú aj rezervy existujúcich zariadení. Areál cukrovaru sa využíva na výrobu cukru od roku 1907.

K zámeru sa vyjadrovali relevantné inštitúcie. Mesto Sereď uviedlo, že podnik sa bude rozširovať na svojom území, ktoré sa nachádza v priemyselnej zóne mesta a nemá námietky za podmienky, že budú dodržané opatrenia na zmiernenie nepriaznivých vplyvov navrhovanej činnosti na životné prostredie, hygienické limity a platná legislatíva.

Krajský pamiatkový úrad Trnava v stanovisku konštatoval, že priemyselný komplex cukrovaru v Seredi nie je pamiatkovo chránený, ani sa nenachádza v pamiatkovom území, avšak z hľadiska zachovania jeho architektonických hodnôt úrad považuje za potrebné zachovať pôvodné výrobné budovy cukrovaru. Pri realizácii zámeru odporúča zachovať urbanistickú štruktúru podniku vrátane historickej zelene, zachovať a chrániť pôvodné výrobné a administratívne budovy zo začiatku 20. storočia vzhľadom na ich architektonické a urbanistické hodnoty a navrhované novostavby oddeliť od pôvodných historických budov cukrovaru.

Spoločnosť v zámere uviedla, že po reštrukturalizácii odvetvia výroby cukru, ktorej dôsledkom bol zánik viacerých výrobcov, akceptuje súčasné a predpokladané zmeny trendu v pestovaní cukrovej repy a jej spracovania na Slovensku, čo znamená, že plocha pre pestovanie cukrovej repy na Slovensku sa každý rok zvyšuje. Predpokladá postupný rast dodávok cukrovej repy a z toho plynúce požiadavky na zriadenie nových výrobných a skladových kapacít. S výstavbou chce začať v roku 2013 a skončiť za plnej prevádzky v 2018. Výšku investícií spoločnosť neuviedla.

Obvodný úrad životného prostredia v Galante na základe doručených stanovísk rozhodol, že zámer sa nebude posudzovať podľa zákona č. 24/2006 Z. z. o posudzovaní vplyvov na životné prostredie a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

Už ste čítali?

Uznávaný český neurológ: Deti do 3 rokov by sa vôbec nemali…

Mladí ľudia, ktorí trávia viac ako dve hodiny denne na Facebooku, nevedia…

Šéfka Profesie: Ľudia po 50-tke sa nedostanú ani na pohovor.…

Hosťom relácie KRIŽOVATKY s Mariánom Balázsom bola Ivana Molnárová,…

Strávili sme noc v iglu pre bezdomovcov: Jeho výrobcov sa pýtali,…

Hoci sú Vianoce za dverami a väčšina z nás sa teší,…

Zázraky sa dejú! Malému Natymu ste vyzbierali viac peňazí, ako…

Neopísateľná radosť. Ani samotní rodičia spočiatku neverili, že…

SÚRNE: Chlapček má 3 nádory na mieche. Potrebuje operáciu v…

Keď mal Nathanael sedem rokov, zistilo sa, že má v hlavičke nádor. Pomohli…

Pred očami Slovenska schudla 57 kíl: Jediné, čoho som sa za…

Relácia Extrémne premeny jej pomohla k tomu, aby zmenila svoj život. Lucia teraz…

Slovák spravil z chudobnej dievčiny Miss Ekvádoru. Michalove…

Cestovateľ, fotograf, dobrodruh a milovník španielčiny. Veľkou vášňou…

Viktor Vincze otvorene o ekológii a o tom, ako jeho priznanie…

Známy moderátor v rozhovore prezradil, prečo začal s príspevkami na Instagrame…