TIETO SVIATKY UŠETRITE: Zaručená rada, ako už viac neplytvať jedlom a spotrebovať ho do poslednej omrvinky
Aby sme neplytvali potravinami, nemali by sme ich kupovať zbytočne veľa, a dôležité je aj ich správne uskladnenie.

BRATISLAVA 11. decembra - Vianoce sú sviatkami pokoja, rodiny, ale tiež hojnosti a preplnených stolov. Do zásoby si nakupujeme zeleninu, ovocie, mlieko, mäso či pečivo. Často však toto množstvo potravín neodhadneme a začiatkom januára putuje pokazené do koša. Prečítajte si tipy, ako na Vianoce potraviny zbytočne nevyhadzovať a neplytvať nimi.
Dátum spotreby a minimálna trvanlivosť nie sú to isté
Za zbytočné vyhadzovanie potravín môže aj fakt, že množstvo ľudí si mýli pojmy dátum spotreby a minimálna trvanlivosť. Dátum spotreby sa uvádza pri potravinách, ktoré z mikrobiologického hľadiska podliehajú rýchlej skaze. Ak na obale vidíte napríklad nápis Spotrebujte do, po uvedenom dátume by ste potravinu už nemali konzumovať. Iné je to však s minimálnou trvanlivosťou. Týmto výrazom sa označuje dátum, do ktorého si potravina pri správnom skladovaní uchováva svoje špecifické vlastnosti. Ak teda doma máte potraviny, ktorým uplynula minimálna trvanlivosť, ale sú neotvorené a vhodne ste ich skladovali, je veľká pravdepodobnosť, že budú stále v poriadku.

Potraviny, ktoré vydržia mesiace aj roky
Takýmito potravinami sú napríklad potraviny v konzervách, ktoré pri správnom skladovaní môžete zjesť mesiace, dokonca aj roky po tom, čo im uplynula minimálna trvanlivosť. Trvanlivý je aj med, ktorý, ak je uzatvorený, vydrží tisícky rokov - nepoškodená fľaša medu sa našla pri vykopávkach v Egypte. Po dátume minimálnej trvanlivosti môžete konzumovať aj cestoviny, samozrejme za predpokladu, že sú v pôvodnom neporušenom obale. Minimálnej trvanlivosti sa nemusíte báť ani pri mlieku - ak je pasterizované a skladované pri nízkych teplotách, vydrží aj o polovicu dlhšie, ako sa píše na obale.
Pravidlá, vďaka ktorým už potraviny nebudete vyhadzovať
Na to, aby sme predišli plytvaniu a vyhadzovaniu potravín, musíme myslieť už pred ich nákupom. Dôležité je aj správne skladovanie či to, akú porciu si naložíme na tanier.
1. Plánujte si nákupy
Naplánujte si, aké jedlo budete jesť počas týždňa a čo asi budete variť. Skontrolujte, aké potraviny máte doma a potom si napíšte zoznam surovín, ktoré potrebujete dokúpiť. V obchode si všímajte len potraviny, ktoré máte na nákupnom zozname. Ovocie a zeleninu uprednostnite vážené, nie balené po kusoch či kilogramoch - kúpite tak len také množstvo, ktoré reálne zjete. Nakupovať nechodievajte hladní, hlad totiž spôsobuje, že do košíka hodíte oveľa viac vecí, ako ste pôvodne plánovali.

2. Všímajte si dátum spotreby
Potraviny s krátkym dátumom spotreby kupujte len vtedy, ak ich do niekoľkých dní plánujete skonzumovať. Ide najmä o salámy, šunku, syry, jogurty, maslo či nátierky. A ako sme už spomínali, nemýľte si dátum spotreby a minimálnu trvanlivosť potravín.
3. Potraviny správne uložte v chladničke
Aby potraviny v chladničke ostali čo najdlhšie čerstvé, teplotu nastavte na 1 až 5 °C. V horných poličkách uchovávajte syry, vajcia, maslo, v stredných poličkách zas ostatné mliečne výrobky, údeniny a polotovary. V spodných poličkách sa odporúča skladovať potraviny, ktoré sa rýchlo kazia, napríklad zvyšky vareného jedla, mäso či ryby. Dolná časť chladničky, priehradka, je určená na ovocie a zeleninu. Vo dverách chladničky skladujte zaváraniny, kečup, horčicu alebo nápoje.

4. Naložte si primeranú porciu
Na tanier sa odporúča radšej si naložiť menej ako viac. Ak po skonzumovaní porcie budete hladní, môžete si doložiť, ak ale nevládzete dojesť veľkú porciu, zvyšok väčšinou končí v koši. O tom, aké sú vhodné porcie vzhľadom na váš vek či zdravotný stav, sa poraďte s lekárom.
5. Spotrebujte všetky potraviny
Jedlo, ktoré nezjete, si môžete dať aj na druhý deň, prípadne ho využite pri ďalšom varení alebo dajte zamraziť. Z prezretého ovocia si urobte koktejl či koláč, zvädnutú zeleninu môžete využiť napríklad v polievke.
Dokument o zbytočnom vyhadzovaní jedla
Plytvanie potravinami je problémom vo všetkých vyspelých krajinách. Upozorniť na tento fakt sa rozhodli štyria aktivisti z Nórska, v ktorom až štvrtina potravín končí v odpadkovom koši. Aktivisti sa v dokumente Po záruke vydajú na 3000 kilometrov dlhý cyklovýlet zo severu krajiny až na juh a stravujú sa iba jedlom po záruke zo supermarketov. Už niekoľko dní po štarte zistia, že takéto potraviny im na život bohato postačujú. Snímku Po záruke si môžete pozrieť napríklad počas festivalu Ekotopfilm - Envirofilm, ktorý sa koná už dnes 11. decembra a zajtra 12. decembra v Prešove.