Až 9 miliónov ton jedla sa ročne vyhodí v Európe kvôli dátumom na obaloch. Ľudia im nerozumejú
Petronela Svečnjaková
Petronela Svečnjaková

Až 9 miliónov ton jedla sa ročne vyhodí v Európe kvôli dátumom na obaloch. Ľudia im nerozumejú

U potravín, ktorým uplynula minimálna trvanlivosť, ale sú neotvorené a vhodne skladované, je veľká pravdepodobnosť, že budú stále v poriadku.

Ilustračná fotografia. — Foto: Instagram/foodforward

BRATISLAVA 11. marca - Plytvanie jedlom patrí medzi jeden z najväčších problémov dnešných rozvinutých krajín. V koši často končia potraviny, ktoré v ňom nemajú čo hľadať.

Dátum spotreby a minimálna trvanlivosť nie sú to isté

Domácnosti majú na svedomí až 53 % všetkého vyhodeného jedla v Európe, celkovo 9 miliónov ton ročne. „Veľkej časti potravín sa zbavujeme úplne zbytočne. Z výskumov vyplýva, že vo Veľkej Británii takto príde navnivoč viac ako polovica jogurtov, vajec, omáčok a tretina mäsa, rýb a dezertov,“ citovalo na svojej webovej stránke české rádio Wave Barboru Kebovú z iniciatívy Zachraň jídlo. Tretinu potravín ľudia vyhadzujú preto, že nevedia, aký je rozdiel medzi dátumom spotreby a dátumom minimálnej trvanlivosti.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Foto: Pexels.com

Dátum spotreby sa uvádza pri potravinách, ktoré z mikrobiologického hľadiska podliehajú rýchlej skaze. Ak na obale vidíte napríklad nápis Spotrebujte do, po uvedenom dátume by ste potravinu už nemali konzumovať. Ide napríklad o mäso, salámy, jogurty či ďalšie mliečne výrobky. Iné je to však s minimálnou trvanlivosťou. Týmto výrazom sa označuje dátum, do ktorého si potravina pri správnom skladovaní uchováva svoje špecifické vlastnosti. Ak teda doma máte potraviny, ktorým uplynula minimálna trvanlivosť, ale sú neotvorené a vhodne ste ich skladovali, je veľká pravdepodobnosť, že budú stále v poriadku.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Foto: Pixabay.com

Takýmito potravinami sú napríklad potraviny v konzervách, ktoré pri správnom skladovaní môžete zjesť mesiace, dokonca aj roky po tom, čo im uplynula minimálna trvanlivosť. Trvanlivý je aj med, ktorý, ak je uzatvorený, vydrží tisícky rokov - nepoškodená fľaša medu sa našla pri vykopávkach v Egypte. Po dátume minimálnej trvanlivosti môžete konzumovať aj cestoviny, samozrejme za predpokladu, že sú v pôvodnom neporušenom obale. Minimálnej trvanlivosti sa nemusíte báť ani pri mlieku - ak je pasterizované a skladované pri nízkych teplotách, vydrží aj o polovicu dlhšie, ako sa píše na obale.

Už ste čítali?

Pred očami Slovenska schudla 57 kíl: Jediné, čoho som sa za…

Relácia Extrémne premeny jej pomohla k tomu, aby zmenila svoj život. Lucia teraz…

Slovák spravil z chudobnej dievčiny Miss Ekvádoru. Michalove…

Cestovateľ, fotograf, dobrodruh a milovník španielčiny. Veľkou vášňou…

Viktor Vincze otvorene o ekológii a o tom, ako jeho priznanie…

Známy moderátor v rozhovore prezradil, prečo začal s príspevkami na Instagrame…

Rómsky lekár z Košíc: Na ZŠ mi imponovalo, keď odo mňa odpisovali…

Nikolas Rybár je mladý doktor s veľkou chuťou do života. Na pacientov nechce…

Slovenka svojimi šperkami očarila Meghan Markle. Jej tvorba…

Jej šperky inšpirované Slovenskom sa tešia veľkej obľube aj v…

Ženy bojujúce s rakovinou: Prísť o prsia či vlasy nie je hanba.…

Brošne s motívom kozy vznikli z osobnej skúsenosti troch kamarátok.…

Pani Eva skrášľuje sama vo voľnom čase okolie svojej bytovky.…

Pestré farby, kamienky či kvietky. Takáto krása sa pred bytovkami nevidí…

Peter Nagy: Snažiť sa zapáčiť tínedžerom by bolo trápne. Robím…

Skladba Profesori Indigo mala v skutočnosti už sedem rokov, keď sa z nej zo dňa na deň stal…