Farmári a potravinári potrebujú do výroby nových ľudí, najmä mladých
TASR
TASR

Farmári a potravinári potrebujú do výroby nových ľudí, najmä mladých

Doba technologizácie, robotizácie, internetového pripojenia a využívania dát podľa neho výrazne pokročila a ovplyvnila aj agropotravinárske odvetvie.

Ilustračné foto. — Foto: TASR/AP

Bratislava 25. marca (TASR) - Poľnohospodári a potravinári potrebujú do výroby nových ľudí, a to najmä mladých, ktorí budú obsluhovať moderné poľnohospodárske a potravinárske stroje, na poliach budú pracovať s presným GPS navigačným systémom či budú rozumieť robotike napríklad aj počas dojenia. Uviedol to v pondelok na tlačovej besede predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emil Macho spolu s predsedom Únie potravinárov Slovenska (ÚPS) Stanislavom Voskárom.

Doba technologizácie, robotizácie, internetového pripojenia a využívania dát podľa neho výrazne pokročila a ovplyvnila aj agropotravinárske odvetvie. "Poľnohospodári a potravinári preto volajú po mladých ľuďoch, ktorí sa práve v tomto období spolu s rodičmi rozhodujú, akú strednú školu zvoliť po skončení 9. ročníka základnej školy," priblížil.

"V budúcom školskom roku 2019/2020 sa môže o štúdium poľnohospodárskych odborov uchádzať 960 študentov. Štúdium potravinárskych odborov bude k dispozícii pre 1087 budúcich prvákov. Študenti môžu študovať napríklad odbory poľnohospodár - mechanizácia, poľnohospodár – farmárstvo, vinohradníctvo – ovocinárstvo, agropodnikanie, cukrár, pekár, kuchár či mäsiar," spresnil Macho.

Voskár upozornil, že agropotravinárske odvetvie je prestarnuté a už roky pociťuje odliv pracovníkov. Tento fakt súvisí s minulosťou - s transformáciou odvetvia, znižovaním jeho výkonnosti a poklesom sebestačnosti, vyľudňovaním vidieka, nástupom nových technológií, pri ktorých odpadla ľudská práca a celkovým nelichotivým spoločenským statusom, ktorý získalo neprávnom.

Macho zároveň pripomenul, že v roku 1989 pracovalo v poľnohospodárstve 360.000 osôb. Podľa štatistík zo Zelenej správy bol v roku 2014 počet pracovníkov v poľnohospodárstve na úrovni 51.500 ľudí. V roku 2017 sa tento počet znížil na 47.700. Priemerný vek pracovníkov v poľnohospodárstve dosiahol 44,7 roka (v hospodárstve SR bol 41,2 roka).

Voskár informoval, že v 90. rokoch minulého storočia pracovalo v potravinárstve približne 65.000 ľudí. V roku 2018 to už bolo viac ako 32.000 ľudí. Najviac zamestnancov vlani pracovalo v oblasti pekárenskej výroby (8300 ľudí), výroby mäsa a mäsových produktov (3600 ľudí) a spracovania mlieka (3200 ľudí). Priemerný vek pracovníkov v potravinárskej výrobe v roku 2016 bol 41,2 roka, čím sa vyrovnal priemeru národného hospodárstva.

"Záujem našich poľnohospodárov a potravinárov o vzdelaných mladých ľudí je obrovský. Potrebujú vekovo a vzdelanostne posilniť takmer všetky pracovné pozície. Vysoký dopyt po mladých ľuďoch potvrdzujú aj štatistiky, ktoré hovoria o výraznom znížení absolventskej miery nezamestnanosti v učebných a študijných odboroch poľnohospodárstva a potravinárstva," podčiarkol predseda SPPK. Poľnohospodári podľa Macha potrebujú najmä ošetrovateľov, dojičov, mechanikov a opravárov poľnohospodárskych strojov. V potravinárstve chýbajú stredoškolsky vzdelaní ľudia napríklad v mliekarenskom odvetví. Akútny nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily pociťujú aj v pekárňach či mäsiarstvach.

"Ak vychádzame zo zverejnených údajov Zelenej správy, tak v potravinárstve každoročne potrebujeme okolo 900 nových pracovníkov. V regiónoch totiž vznikajú nové a nové potravinové prevádzky, či už sú to obchody, sklady, baliarne, výroba a spracovanie, teda prevádzky, ktoré akýmkoľvek spôsobom manipulujú s potravinami," dodal Voskár.

Už ste čítali?

Šéfka Profesie: Radšej nemať žiadny titul ako nekvalitnú vysokú…

Ivana Molnárová pôsobí v Profesii už 18 rokov, posledných…

Kristína Kövešová: O pedofiloch mi píšu deti, ktorým sa to deje,…

Rozhodla sa svetu pomáhať a svojimi reportážami odhaľuje realitu, ktorá…

Odborník na vzťahy: Muž potrebuje nájsť svoje miesto vo svete.…

Fungujúci vzťah je snom mnohých z nás. Dá sa ho vybudovať aj v…

Mladého Dubničana k sebe volajú televízie z celého sveta. Ovláda…

Zabudnite na spôsob, ktorým televízie doteraz šírili svoje…

Košičanka vyrába parfumy, za ktorými sa idú v Paríži potrhať,…

Voňavky, ktoré sa vyrábajú v laboratóriu na východe Slovenska,…

Profesionálna dohadzovačka: Tragédiou dneška je, že ľudia si…

Profesionálna dohadzovačka pre Dobré noviny prezradila nielen dôvod, prečo…

Slovenskí muži nie sú galantní a ženy nevedia, kto je pravá…

Zisťovali sme za vás, ako sa v spoločnosti vhodne správať a s čím majú…

Uznávaný český pedagóg: Materské školy nevznikli pre potreby…

Špeciálny pedagóg Jiří Halda tvrdí, že materské…