Aj za sviatočným stolom treba myslieť na svoje zdravie
TASR
TASR

Aj za sviatočným stolom treba myslieť na svoje zdravie

Jedlo treba predovšetkým konzumovať uvedomele a kombinovať v strave také potraviny, ktoré obsahujú v primeranom množstve nasýtené živočíšne tuky.

Ilustračné foto. — Foto: TASR - Roman Hanc

Bratislava 21. apríla (TASR) – Aj za sviatočným stolom plným majonézového šalátu, klobás či údeného mäsa treba myslieť na svoje zdravie. S prejedaním sa prichádza ruka v ruke tichý zabijak cholesterol. Jeho zvýšená hladina rapídne zvyšuje riziko infarktu alebo mozgovej mŕtvice. Upozorňujú na to viacerí odborníci.

Vedúca Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava Alžbeta Béderová v tejto súvislosti pripomenula slová starogréckeho lekára Hippokrata. "Pred viac ako 2000 rokmi považoval za najdôležitejšie faktory ovplyvňujúce zdravie človeka čerstvý vzduch, čistú vodu, správnu životosprávu a vhodnú stravu. 'Nech je jedlo vašim liekom,' povedal a tieto slová platia aj dnes," zdôraznila.

Pripomenula, že jedlo treba predovšetkým konzumovať uvedomele a kombinovať v strave také potraviny, ktoré obsahujú v primeranom množstve nasýtené živočíšne tuky. Podľa Béderovej nemožno zabúdať na potraviny, ktoré sú nositeľmi ochranných faktorov.

"Sú to vláknina, minerálne látky a stopové prvky, vitamíny E, C, A, karotenoidy, flavonoidy, enzýmy a ďalšie biologicky aktívne komponenty. Preto zaraďujeme do jedálneho lístka v dostatočnom množstve ovocie, zeleninu, orechy, obilniny, strukoviny, ryby. Pri kuchynskej úprave jedál preferujeme varenie, dusenie, správne grilovanie pred pečením, vysmážaním a fritovaním," upozornila s tým, že vyvážená strava by nemala chýbať ani na sviatočnom stole.

Nárok na vyšetrenie hladiny cholesterolu majú na preventívnych prehliadkach dospelí len v 18. roku a následne až v 40. roku života. Problémom však je, že ak sa aj jeho hladina v krvi počas rokov postupne zvyšuje, zdravotné ťažkosti sa najprv nemusia prejaviť.

Veľkonočné prejedanie sa týka aj najmenších. Detská obezita je podľa viacerých odborníkov vážnym problémom, a to nielen estetickým, ale predovšetkým zdravotným. Častými príčinami sú nesprávne stravovanie sa a nedostatok pohybu.

Detská obezita spôsobuje mnohé ochorenia už v detskom, ale aj neskôr v dospelom veku. Môžu to byť napríklad cukrovka, ochorenia pohybového aparátu, zvýšený krvný tlak, ochorenia ciev, nádorové ochorenia alebo ochorenia srdca.

Viacero odborníkov preto poukazuje na to, že veľkonočné sviatky a niekoľko voľných dní by tak mali byť skôr o pohybe v prírode, stretávaní sa s priateľmi či s rodinou než o sedení pri prehýbajúcich sa stoloch.

Už ste čítali?

Uznávaný český pedagóg: Mama je doma kráľovná, nie slúžka. Zariadiť…

Vysokoškolský pedagóg, spíker a lektor Marek Herman pre Dobré…

Sima Martausová: To, že môžem spievať a skladať piesne, vnímam…

Úsmevom pozitívne naladí nejedného človeka a charakterizuje…

Onkogynekológ: Dvesto Sloveniek ročne zomrie úplne zbytočne.…

Chorobe, na ktorú na Slovensku zomiera množstvo žien, sa dá predísť.…

Braňo Mojsej vo vlastnej klinike lieči závislých: Pvým varovným…

Braňo Mojsej sa rozhodol založiť kliniku, v ktorej chce pomáhať závislým…

Fyzioterapeutka: Chrbticu si neničíme len v práci, ale aj v…

Chrbtici neškodíme iba v práci, ale aj v spánku. Fyzioterapeutka…

Marek Herman: Otcovia dnes nevedia, čo majú doma a v domácnosti…

Otec je pre deti nenahraditeľný minimálne v dvoch situáciách. O…

Zuzka šije svadobné šaty, aké na Slovensku ešte neboli: Vďaka…

Šikovná Slovenka si za rok vybudovala značku, ktorá zarezonovala na módnej…

Šéfka Profesie: Radšej nemať žiadny titul ako nekvalitnú vysokú…

Ivana Molnárová pôsobí v Profesii už 18 rokov, posledných…