Bratislavský kraj sa predstavil na gurmánskom festivale v Bruseli
TASR
TASR

Bratislavský kraj sa predstavil na gurmánskom festivale v Bruseli

Bratislava susedí s Pekingom a Sofiou. V bruselskom parku Bois de la Cambre v rámci gurmánskeho festivalu "Eat Brussels." Trojdňový festival (13. - 15. september) bol dobrou príležitosťou pre Bratislavský samosprávny kraj (BSK) na prezentáciu slovenských špecialít a malokarpatských vín.

Víno/Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Brusel 15. septembra (TASR) - Bratislava susedí s Pekingom a Sofiou. V bruselskom parku Bois de la Cambre v rámci gurmánskeho festivalu "Eat Brussels." Trojdňový festival (13. - 15. september) bol dobrou príležitosťou pre Bratislavský samosprávny kraj (BSK) na prezentáciu slovenských špecialít a malokarpatských vín.

Počasie počas troch festivalových dní vystavovateľom veľmi neprialo, ale aj napriek dažďu si mnoho ľudí našlo cestu k slovenskému stánku, kde vína pochádzali z pivnice známeho slovenského vinára Pavelku a gurmánske špeciality pripravili učni zo Strednej odbornej školy na ulici Farského v Petržalke.

Podpredsedníčka BSK Gabriella Németh v rozhovore pre TASR povedala, že sa prvýkrát zúčastňujú na takomto festivale v Bruseli. "Sú tu zástupcovia partnerských regiónov regiónu Brusel a my sme po prvýkrát mali možnosť predstaviť našu školu, kde vychovávame kuchárov, pekárov a cukrárov, čiže samé profesie, ktoré náš trh práce vyžaduje," skonštatovala podpredsedníčka BSK.

Uviedla, že aj napriek daždivému počasiu má ich stánok dostatok návštevníkov, čo svedčí o tom, že slovenské výrobky chutia Bruselčanom, návštevníkom festivalu i krajanom, ktorí si nenechali ujsť príležitosť navštíviť slovenský stánok. "Nemôže chýbať tradičná kapustnica, máme tu bryndzové pirohy, lokše plnené pečienkou a nesmú chýbať bratislavské rožky," predstavila Németh ponuku stánku BSK. A dodala, že osobne uvarila guláš z diviny, ktorý mal dobrý odbyt.

Pozvanie do stánku BSK prijali aj podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič, vedúci Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Ivan Korčok, veľvyslanec SR v Belgicku Ján Kuderjavý a veľvyslanec SR pri NATO Tomáš Valášek.

Podpredseda EK podotkol, že slovenské kulinárske špeciality majú šancu na väčší úspech v Európe, len ich treba lepšie prezentovať, aby ich mohli Európania lepšie spoznať. "Dôležité je na takýchto festivaloch, kde sú zastúpené najlepšie bruselské reštaurácie a rôzne európske regióny, aby sa zúčastňovalo aj Slovensko, aby sme predstavili širšiemu publiku našu kulinársku kultúru a kvalitné vína, ktoré máme. Z tohto dôvodu táto akcia splnila svoj účel," konštatoval Šefčovič.

Už ste čítali?

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu…

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť…

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…

Byt v úplnom centre Bratislavy vymenili za šťastie na dedine:…

Nie všetky pokrokové projekty začínajú výpoveďou v korporáte.…

Práca v banke ju už nenapĺňala, pustila sa do výroby ženských…

Práca v banke si vyžaduje biznis oblečenie. Dobre o tom vedela už počas vysokej…

Pre koronu prišiel o prácu, tak piekol veterníky pre záchranárov.…

Keď prišiel Matúšov kolega s nápadom piecť koláče…

Horský vodca Ján Kořínek: Ak sa stretnete zoči-voči medveďovi,…

Pre milovníkov prírody a turistov má jasný odkaz.

František prácu smetiara miluje: Nie je to voňavá robota, no…

Vnúčatám kúpil ako hračku smetiarske auto, aby im mohol ukázať,…

25 rokov predáva kapustu na Miletičke: Pochádzam z generácie,…

Ak ste pravidelnými návštevníkmi známej Miletičky, meno…