IKEA predstavuje nové obľúbené guľôčky. Nezaťažujú planétu a chuťovo sú na nerozoznanie
Dominika Pacigová
Dominika Pacigová

IKEA predstavuje nové obľúbené guľôčky. Nezaťažujú planétu a chuťovo sú na nerozoznanie

V krajinách Európskej únie budú bezmäsité guľôčky v ponuke už v auguste 2020.

Aj milovníci mäsových guľôčok už majú na výber udržateľnejšiu alternatívu. — Foto: linkedin.com - IKEA Slovensko / facebook.com - IKEA

BRATISLAVA 21. júla - Bezmäsité guľôčky majú iba 4 % klimatickej stopy a chuťovo sú na nerozoznanie od klasických mäsových guľôčok. Na výrobu guľôčky bez mäsa sú použité ingrediencie ako hrach, ovos, jablká či zemiaky s dôrazom na to, aby mala táto udržateľnejšia alternatíva ku klasickým guľôčkam rovnakú chuť aj štruktúru, vďaka ktorej si ju vychutnajú aj milovníci mäsa, informuje IKEA na oficiálnej stránke.

Každoročne predajú viac ako miliardu mäsových guľôčok

IKEA stojí za svojím cieľom klásť pri výrobe potravín čo najväčší dôraz na trvalú udržateľnosť. Spoločnosť sa preto rozhodla pozrieť na známe mäsové guľôčky z iného uhla pohľadu. Aj milovníci mäsových guľôčok tak už majú na výber udržateľnejšiu alternatívu. Nové bezmäsité guľôčky sa vyrábajú zo surovín ako napríklad bielkovina zo žltého hrachu, ovos, zemiaky, cibuľa a jablká. Inak však majú rovnaký vzhľad aj chuť ako známe mäsové guľôčky.

A keďže v porovnaní s klasickými mäsovými guľôčkami majú iba 4 % klimatickej stopy, spoločnosti IKEA pomáhajú priblížiť sa k cieľu do roku 2030 prispieť k pozitívnejšiemu vplyvu na klímu. „V reštauráciách IKEA predáme každoročne viac ako miliardu mäsových guľôčok. Predstavte si, aký rozdiel by spravilo, keby sa čo i len časť našich návštevníkov rozhodla vybrať si namiesto nich bezmäsité guľôčky. Ak by sa nám takto podarilo presmerovať približne 20 % predaja mäsových guľôčok, klimatická stopa IKEA Food by sa znížila o zhruba 8 %,” vysvetľuje Sharla Halvorson, globálna manažérka pre oblasti zdravia a trvalej udržateľnosti.

Udržateľnejšia alternatíva pre milovníkov mäsa

Zníženie klimatickej stopy pomocou udržateľného stravovania podporuje aj organizácia Vegánske hody. 
„V súčasnosti je nevyhnutné zaoberať sa témami udržateľnosti a znižovania klimatickej stopy. Je skvelé, že aj veľká firma, akou je IKEA, si dôležitosť týchto tém uvedomuje a navrhuje vegánske alternatívy. Orientácia na rastlinnú stravu je jedným z viacerých spôsobov, ako efektívne znížiť dopad na životné prostredie. Nové, bezmäsité guľôčky sú ďalším správnym krokom k udržateľnejšej budúcnosti,“ hovorí Monika Dančová, event manažérka Vegánske hody.

Víziou spoločnosti IKEA je vytvárať lepší každodenný život pre čo najviac ľudí. Preto chce inšpirovať k zdravšiemu a udržateľnejšiemu životnému štýlu, ktorý bude mať pozitívny vplyv na ľudí a planétu. Aj zaradenie bezmäsitých guľôčok do ponuky pomáha spoločnosti IKEA priblížiť sa k tomuto cieľu. „Na to, aby sme mohli znížiť klimatickú stopu jedla ponúkaného v našich obchodných domoch, musíme najprv predávať menej klasických mäsových guľôčok. Nové bezmäsité guľôčky nám dávajú možnosť ponúknuť milovníkom mäsa udržateľnejšiu alternatívu, ktorá chutí rovnako dobre ako naše obľúbené mäsové guľôčky,“ vysvetľuje Sharla.

Bezmäsité guľôčky.
Bezmäsité guľôčky. Foto: linkedin.com - IKEA Slovensko

S výsledkom sú spokojní 

V reštauráciách IKEA sa budú bezmäsité guľôčky podávať so zemiakovou kašou, brusnicovým džemom a smotanovou omáčkou. K dispozícii pritom budú za tú istú nízku cenu ako klasické mäsové guľôčky. Zákazníci tiež budú mať možnosť kúpiť si v obchode so švédskymi špecialitami balenie mrazených bezmäsitých guľôčok a pripraviť si ich doma. Recept na bezmäsité guľôčky neobsahuje žiadne živočíšne suroviny, aby si tento nový prírastok do sortimentu IKEA mohlo vychutnať čo najviac ľudí – milovníci mäsových guličiek, flexitariáni, vegetariáni aj vegáni.

„Pri vývoji bezmäsitých guľôčok bolo naším hlavným cieľom čo najvernejšie napodobniť chuť a textúru mäsa, no použiť na to iba rastlinné suroviny. Vyskúšali sme množstvo rôznych surovín aj postupov a s výsledkom sme veľmi spokojní,“ dodal Alexander Magnusson, ktorý pracuje ako šéfkuchár a projektový vedúci IKEA Food.

V krajinách Európskej únie budú bezmäsité guľôčky v ponuke už v auguste 2020. Obchodné domy IKEA v Severnej Amerike, na Blízkom východe a v ázijsko-tichomorskom regióne budú nasledovať o niekoľko mesiacov neskôr.

Už ste čítali?

Keď začal Milan maľovať, svoj pôvod tajil, lebo sa bál reakcií…

Keď odhalil svoje meno a pôvod, v priebehu jedného večera stratil na…

Rasťo navštívil Severnú Kóreu: Hoci je to najkrutejší režim,…

Ľudia majú svojich diktátorov za bohov, ženy si môžu vybrať z 18 účesov,…

Lucie pečie hotové majstrovské diela: Na začiatku som bojovala,…

Je mladá, krásna a úspešná. Na konte má viacero…

Jej mladšia dcéra vyhrala MasterChef, staršia má detskú mozgovú…

Zdravotný stav Paulínky denne núti jej rodičov riešiť inkontinenciu,…

Vnuk Slováka z ikonickej fotky: Že je dedo slávny, sme zistili,…

Starý otec, Gusti Popovič prebýva v rodine maliara Ivana Popoviča naďalej. Napriek…

Kaštieľ Betliar odhalil ďalšie dobre ukryté tajomstvo: Reštaurátori…

Moderné technológie reštaurátorom umožňujú objavovať nové…

Bývalý skinhead z Prešova si vzal Rómku: Dnes sa bojím o naše…

Prešovčan Gabi bol zarytým skinheadom. Keď sa odsťahoval od partie do Anglicka,…

Slovenka najprv v USA upratovala domy, teraz hviezdi pred kamerami:…

Sny si plní v samotnej mekke filmu. Aj keď stále bojuje, robí naplno…