Návrh novej kuchyne – 4 rady ako na to
Inzercia
Inzercia

Návrh novej kuchyne – 4 rady ako na to

Čo je prvá vec, o ktorej by ste mali uvažovať pri zariaďovaní kuchyne? Mnohí premýšľajú najskôr o spotrebičoch či farbe stien, avšak profi dizajnér bude riešiť predovšetkým celkové usporiadanie kuchyne.

Ilustračné foto. — Foto: Shutterstock.com/Africa Studio

Kuchyňa by mala byť predovšetkým funkčným a praktickým priestorom. Zážitok z kuchyne výrazne ovplyvňuje to, ako sa v nej varí. Profesionálne navrhnutý kuchynský priestor nijak nebráni pohybu po miestnosti, pričom všetko potrebné máte na dosah.

Začnite návrhom pôdorysu

Návrh pôdorysu je najlepším spôsobom, ako začať s akýmkoľvek projektom kuchyne. Pomerne jednoducho si môžete naplánovať rozloženie spotrebičov, nábytku alebo dizajn kuchyne skôr, než navštívite kuchynské štúdio. Pôdorys kuchyne môžete premietnuť na štvorčekový papier, k dispozícii sú však aj modernejšie metódy a softvér, pomocou ktorého si v reálnom čase budete modelovať podobu novej kuchyne z pohodlia domova. Takúto službu nájdete na internete, podobne ako skvelé inšpirácie zo stránky Kuchyneprezivot.sk.

Kuchynský pracovný trojuholník

Pri tomto koncepte zohrávajú kľúčovú úlohu tri prvky, pomyselné vrcholy trojuholníka – sporák (varná zóna), chladnička a drez. Ak je kuchyňa zostavená profesionálne, budete môcť pohodlne prechádzať od jedného k druhému a následne tretiemu či naopak (a v zásade ľubovoľne). Mali by ste mať tiež dostatok miesta v prípade, že v kuchyni budete variť spolu s niekým. Ak je kuchyňa dosť veľká, jej priestor môže obsahovať hneď niekoľko pomyselných pracovných trojuholníkov. Primárna zóna môže slúžiť na prípravu jedla, varenie a pečenie, zatiaľ čo v sekundárnej sa bude konzumovať, klebetiť a posedávať (takéto zóny by nemali do seba vzájomne zasahovať).

Multifunkčnosť ako príkaz doby

V ostatných rokoch badáme trend posúvať kuchyne k čoraz väčšej všestrannosti. V modernej kuchyni sa skvele varí a konzumuje, no v miestnosti nechýba ani priestor na relax či zábavu. Profesionálny dizajnér by mal na tento moment pamätať a mal by vytvoriť otvorený, priateľský a príjemný dizajn, ktorý umožní prípravu jedla a súčasne nebude brániť komunikácii či zábave. Dosiahnuť sa to dá napríklad zaradením kuchynského ostrovčeka, kde si môžu hostia a členovia rodiny posadať bez toho, aby vám prekážali pri varení a pečení.

Logické usporiadanie priestoru v kuchynskej linke

Veľa ľudí nevenuje pozornosť využívaniu priestoru v kuchynskej linke. Pritom ide o jeden z kľúčových detailov, ktorý navodzuje profesionálny dojem. Umiestnite položky, ktoré bežne používate spolu, do skrinky vedľa seba. Pamätajte tiež na to, že často používané veci by mali byť ľahko prístupné. Aj jednoduché momenty, ako usporiadanie nádobiek s korením alebo čerstvé bylinky v kuchyni, môžu vylepšiť váš zážitok z pobytu v miestnosti, ktorá je pre mnohých srdcom celej domácnosti.

Už ste čítali?

Čakáte pred Vianocami niečo príjemné v poštovej schránke? Máme…

Slovenské média obletela správa o odvážnom kroku siete supermarketov.…

Všeobecná lekárka Etela Janeková nezavrela ambulanciu ani na…

MUDr. Etela Janeková, PhD. od začiatku pandémie nezavrela svoju ambulanciu ani…

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu…

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť…

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…

Byt v úplnom centre Bratislavy vymenili za šťastie na dedine:…

Nie všetky pokrokové projekty začínajú výpoveďou v korporáte.…

Práca v banke ju už nenapĺňala, pustila sa do výroby ženských…

Práca v banke si vyžaduje biznis oblečenie. Dobre o tom vedela už počas vysokej…

Pre koronu prišiel o prácu, tak piekol veterníky pre záchranárov.…

Keď prišiel Matúšov kolega s nápadom piecť koláče…

Horský vodca Ján Kořínek: Ak sa stretnete zoči-voči medveďovi,…

Pre milovníkov prírody a turistov má jasný odkaz.