5 dôvodov, prečo využívať donášku jedla, na ktoré ste už zabudli
Inzercia
Inzercia

5 dôvodov, prečo využívať donášku jedla, na ktoré ste už zabudli

V Bratislave je síce konkurencia v rozvoze jedál veľká, ale do pár minút viete mať na stole burger, rezeň či šalát.

Donáška jedla znamená jesť v pohodlí domova. — Foto: Pexels/Cottonbro

Prídete do práce a už rozmýšate o tom, čo by ste si dali na obed. Je vám to povedomé?Áno, je to realita mnohých ľudí v kanceláriách, ktorí nemajú vo svojom okolí reštauráciu, kde by im chutilo alebo chcú šetriť čas. Najväčší boom s donáškami jedla prišiel na Slovensko pred pár rokmi, kedy prieskum rôznych spoločností ukazoval nárast aj niekoľko sto percent ročne. A či už využívate telefónny kontakt alebo objednávanie online, či si obed vyzdvihujete osobne alebo si ho necháte doviezť, na tanieri máte rýchlo vždy to, na čo máte chuť.

Služba s dlhou históriou

Rozmýšľali ste sa niekedy nad tým, kedy bola vykonaná prvá donáška jedla na svete? Bolo to naozaj dávno a história hovorí, že prvýkrát to bolo v Kórei už v 18. storočí. V roku 1768 boli prvýkrát zákazníkovi dodané studené rezance naengmyeon. Nasledujúce dve storočia sa služba rozširovala do celého sveta. Zaujímavosťou tiež je, že prvá reklama na donášku jedla sa v novinách objavila až v roku 1906. Dnes nie je krajina ani mesto, kde by ste si dovoz neobjednali. A sú miesta, kde sa doma príliš nevarí a objednávanie jedla patrí k miestnej kultúre.

Šetrí čas

Čo k donáške jedla viedlo ľudí v Kórei asi nezistíme, ale dôvod, prečo si dnes ľudia nechávajú posielať jedlo, je najmä šetrenie času. Na Slovensku si to prvýkrát uvedomili už v roku 1954. V snahe pomôcť obyvateľstvu so zásobovaním a tiež pracujúcim ženám pri zaobstarávaní potravín, vznikla v Bratislave predajňa Zdroja osobitného druhu, ktorá, síce s potravinam, fungovala tak, ako to poznáme s donáškami dnes. Mohli ste zavolať, čo chcete a pracovník vám to doniesol až k dverám. No dnes to nie sú len mamičky na materskej, ktoré sú doma s deťmi a nemajú čas na prípravu jedla, čoraz viac sú to najmä zamestnanci a manažéri vo firmách a k častým zákazníkom patria dnes už aj aj mladí ľudia. Pre nich je rýchlosť a šetrenie času na prvom mieste. Ideálne, keď to vybavia cez email alebo aplikáciu.

Veľký výber kuchýň celého sveta

Predstavte si, že keď ste kedysi chceli niečo špeciálne, museli ste obehať niekoľko reštaurácií alebo ste jednoducho stavili na jednu. Výber nebol veľký, niektoré suroviny neboli dostupné, niektoré jedlá sme ani nepoznali. No to sa rokmi menilo. Preto keď sa pred časom v prieskumoch pýtali ľudí, čo si najčastejšie objednávajú na obed, viedla talianska pizza. Hneď za tým samozrejme nasledovali špeciality lokálnych kuchýň, a to ázijské sushi, talianske cestoviny či americké burgre. No stále sú veľmi obľúbené aj jednoduché jedlá slovenskej kuchyne, aké ponúka napríklad JedloBratislava.sk. Na stoloch ľudí nechýbajú tradičné aj černohorské rezne, či tiež kurací steak a bravčové medailónky.

Je jedno, kde ste

Okrem toho, že vám objednávanie jedla domov či do práce šetrí čas, jeho ďalším benefitom je, že si ho môžete objednať kamkoľvek. Do spomínanej práce naprieč celou Bratislavou, domov, k rodičom, keď ich chcete prekvapiť pripraveným jedlom alebo aj ku kamarátom, hocikde sa v meste nachádzate, oslavujete a ste hladní. A keď máte napríklad chuť na jedlo domov, Petržalka v Bratislave tiež nie je problém. Cheeseburger alebo aj vege burger vám dovezú aj pred polnocou.

Možné a bezpečné aj v ťažkých časoch

Donáška jedla v Bratislave sa ukázala ako účinná aj počas tohtoročnej jari. Kvôli protipandemickým opatreniam boli všetky reštaurácie zatvorené a keď to po nejakom čase okolnosti dovolili, bolo to práve telefonické a online objednávanie, ktoré odľahčilo ľudí doma alebo pomohlo podnikom, ktoré mali konečne pre koho variť. Aktuálne stále nemáme vyhraté a opatrnosť je na mieste. Odborníci upozorňujú, že aj pri donáške jedál je nutná zvýšená hygiena, čistota a častá dezinfekcia. Opatrnosť sa však týka všetkých oblastí nášho života, na to treba myslieť. Či už jete doma, v práci alebo v reštaurácii.

Už ste čítali?

Čaká vás pred Vianocami niečo príjemné v poštovej schránke?…

Slovenské média obletela správa o odvážnom kroku siete supermarketov.…

Všeobecná lekárka Etela Janeková nezavrela ambulanciu ani na…

MUDr. Etela Janeková, PhD. od začiatku pandémie nezavrela svoju ambulanciu ani…

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu…

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť…

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…

Byt v úplnom centre Bratislavy vymenili za šťastie na dedine:…

Nie všetky pokrokové projekty začínajú výpoveďou v korporáte.…

Práca v banke ju už nenapĺňala, pustila sa do výroby ženských…

Práca v banke si vyžaduje biznis oblečenie. Dobre o tom vedela už počas vysokej…

Pre koronu prišiel o prácu, tak piekol veterníky pre záchranárov.…

Keď prišiel Matúšov kolega s nápadom piecť koláče…

Horský vodca Ján Kořínek: Ak sa stretnete zoči-voči medveďovi,…

Pre milovníkov prírody a turistov má jasný odkaz.