Zachráňme zomierajúce gastro!
Dobré noviny
Dobré noviny

Zachráňme zomierajúce gastro!

Prosby a alarmujúce argumenty podporené údajmi od podnikateľov a združení v gastronómii neboli vyslyšané.  Gastronómia nedokáže za týchto podmienok prežiť.

— Foto: Reprofoto Youtube/10pregastro

BRATISLAVA 20. novembra - Som jeden z vás. Volám sa Viliam Pavlovský a v profesionálnej gastronómii sa pohybujem vyše dekádu. Symbolicky v dňoch, keď si pripomíname Nežnú revolúciu, vás chcem vyzvať: Poďme sa znovu spojiť a vydobyť si zmenu. Máme poslednú šancu zachrániť zomierajúcu gastronómiu.  Vyzývam preto všetkých zainteresovaných: Vyvolajme celonárodnú Gastro(r)evolúciu!

Prosby a alarmujúce argumenty podporené údajmi od podnikateľov a združení v gastronómii neboli vyslyšané. Vo svetle otvárania kín, kostolov a divadiel stále nevidíme svetlo na konci tunelu. Od začiatku pandémie považujeme kroky a opatrenia zo strany vlády za zúfalo nedostatočné. Gastronómia nedokáže za týchto podmienok prežiť.

Preto sme vytvorili projekt s názvom „10 pre gastro“.  Naša výzva chce sformulovať a presadiť desať opatrení, bodov reálnej a rýchlej pomoci pre slovenskú gastronómiu. Prvé návrhy nájdete na stránke www.10pregastro.sk. Navrhujeme napríklad zníženie DPH pre gastro priemysel na 10% aj pomoc vo forme odloženia odvodov.

Prestaňme vytvárať čiastkové iniciatívy, projekty a facebookové skupiny. Stovky zapojených prevádzok sú málo. Sú nás predsa tisíce! Spojme sa všetci a nastavme jednotnú stratégiu. Nájdime spoločné synergie a komunikujme ako jeden silný hlas. Len tak sme schopní zaujať a vydobyť si adekvátnu pomoc.  Rýchlo, pokým nie je neskoro! Musíme konečne prejsť do ofenzívy. Hlučnej, ale transparentnej. Tvrdej, ale korektnej. V rukách máme osudy tisícov prevádzok, vyše 50 000 ľudí, ktorých neľahká práca prináša prostriedky do štátnej kasy. Živíme tiež desaťtisíce ľudí, ktorí pracujú v odvetviach s gastronómiou súvisiacich. Sme súčasťou cestovného ruchu, kultúry, koloritu aj bežného života na Slovensku.

Sme však v patovej situácii, do ktorej sme sa nedostali vlastným pričinením. Chceme ponúkať zákazníkom to, čo vieme robiť najlepšie, ale môžeme tak robiť len obmedzene alebo sprostredkovane.

Reprezentujem všetkých, ktorí žijú v neistote alebo – a to je ešte horšie – v beznádeji. Zjednoťme sa, zachráňme to, čo sme v pote tváre budovali celé roky.  Zapoj sa aj ty do Gastro(r)evolúcie! Získaj viac informácií a pridaj sa na www.10pregastro.sk.

Viliam Pavlovský

  • V gastronómii som aktívny vyše 10 rokov,
  • od roku 2018 budujem vlastnú značku Sympl., ktorá prevádzkuje dve reštaurácie a remeselnú pekáreň,
  • vytváram pracovné miesta pre 50 ľudí a snažím sa gastronómii neustále posúvať vpred.

Už ste čítali?

Čakáte pred Vianocami niečo príjemné v poštovej schránke? Máme…

Slovenské média obletela správa o odvážnom kroku siete supermarketov.…

Všeobecná lekárka Etela Janeková nezavrela ambulanciu ani na…

MUDr. Etela Janeková, PhD. od začiatku pandémie nezavrela svoju ambulanciu ani…

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu…

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť…

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…

Byt v úplnom centre Bratislavy vymenili za šťastie na dedine:…

Nie všetky pokrokové projekty začínajú výpoveďou v korporáte.…

Práca v banke ju už nenapĺňala, pustila sa do výroby ženských…

Práca v banke si vyžaduje biznis oblečenie. Dobre o tom vedela už počas vysokej…

Pre koronu prišiel o prácu, tak piekol veterníky pre záchranárov.…

Keď prišiel Matúšov kolega s nápadom piecť koláče…

Horský vodca Ján Kořínek: Ak sa stretnete zoči-voči medveďovi,…

Pre milovníkov prírody a turistov má jasný odkaz.