Možnosť výberu už prináša výsledky: Preferujú Slováci gastráče alebo peniaze?
Dobré noviny
Dobré noviny

Možnosť výberu už prináša výsledky: Preferujú Slováci gastráče alebo peniaze?

Možnosť výberu schválila Národná rada SR v novele Zákonníka práce, ktorá za stanovených podmienok umožňuje zamestnancom od 1. marca 2021 vybrať si medzi finančným príspevkom na stravovanie a stravnými lístkami.

— Foto: Pexels

BRATISLAVA 16. apríla - Zamestnanci, ktorí zvažujú výber medzi finančným príspevkom na stravovanie a stravnými lístkami či gastrokartou, by si častejšie zvolili finančný príspevok. Urobilo by tak 54 % z nich. Tento predpoklad sa potvrdzuje aj v praxi. Z tých, ktorí dostali na výber, uprednostnilo finančný príspevok 57 % zamestnancov. Vyplýva to z marcového online prieskumu agentúry NMS Market Research Slovakia, ktorého cieľovou skupinou boli zamestnanci s nárokom na príspevok na stravu (N=358).

„Napriek tomu, že proces výberu formy stravného u zamestnancov je iba na začiatku, potvrdzuje sa, že ľudia chápu a oceňujú viaceré nezanedbateľné výhody, ktoré im finančný príspevok na stravu prináša. Neprekvapuje preto, že ho zamestnanci uprednostňujú,“ hovorí Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO). Obchodníci združení v SAMO spolu zamestnávajú viac ako 30 tisíc ľudí, problematika výberu sa ich tak bezprostredne dotýka. A nielen ako zamestnávateľov, ale aj ako obchodníkov, ktorí vo svojich predajniach prijímajú od zákazníkov platby aj v podobe stravných lístkov. Ich emitentom teda spoločnostiam, ktoré ich vydávajú musia za kúpu stravných lístkov, resp. za ich spätný výkup, platiť nemalé sumy. „Naši členovia zaplatia iba na províziách emitentom približne 15 miliónov eur ročne. To prostriedky, ktoré namiesto toho, aby sa použili na zvyšovanie platov alebo nové investície, tak idú ako provízie emitentom gastrolístkov, aby vymenili papieriky za peniaze,“ uvádza Krajčovič.

SAMO preto privítalo možnosť výberu hotovosti namiesto gastrolístka, pretože stravné lístky predstavujú mimoriadnu finančnú, ale aj administratívnu záťaž. A to nielen obchodníkom, ale aj zamestnávateľom a dnes aj ťažko skúšanému gastrosektoru. Takéto poplatky znášajú, žiaľ, aj gastroprevádzky, ktoré dnes na pokraji prežitia kvôli pandémii. Výber hotovosti pred gastrolístkom preto prináša nielen benefit pre zamestnancov, ale aj zamestnávateľov a tiež gastroprevádzky. Tie si zaslúžia väčšiu podporu a nie ďalšie poplatky za gastrolístky,“ dodal Martin Krajčovič.

Možnosť výberu schválila Národná rada SR v novele Zákonníka práce, ktorá za stanovených podmienok umožňuje zamestnancom od 1. marca 2021 vybrať si medzi finančným príspevkom na stravovanie a stravnými lístkami.

Už ste čítali?

Byt v úplnom centre Bratislavy vymenili za šťastie na dedine:…

Nie všetky pokrokové projekty začínajú výpoveďou v korporáte.…

Práca v banke ju už nenapĺňala, pustila sa do výroby ženských…

Práca v banke si vyžaduje biznis oblečenie. Dobre o tom vedela už počas vysokej…

Pre koronu prišiel o prácu, tak piekol veterníky pre záchranárov.…

Keď prišiel Matúšov kolega s nápadom piecť koláče…

Horský vodca Ján Kořínek: Ak sa stretnete zoči-voči medveďovi,…

Pre milovníkov prírody a turistov má jasný odkaz.

František prácu smetiara miluje: Nie je to voňavá robota, no…

Vnúčatám kúpil ako hračku smetiarske auto, aby im mohol ukázať,…

25 rokov predáva kapustu na Miletičke: Pochádzam z generácie,…

Ak ste pravidelnými návštevníkmi známej Miletičky, meno…

Slovák Marek pracuje pre Teslu: Tvrdú morálku v práci vydržíte,…

Marek Vančo pracuje v americkej centrále Tesly v tíme autopilota pre samojazdiace…

O slovenskú gymnazistku majú záujem na Oxforde. Od vedeckej…

Paulína na sebe pracovala nad rámec toho, čo vyžaduje škola. Drina sa…