Dobré noviny pre rodičov: Vedci našli trik, vďaka ktorému budú vaše deti jesť viac zeleniny
Alexandra Valková
Alexandra Valková

Dobré noviny pre rodičov: Vedci našli trik, vďaka ktorému budú vaše deti jesť viac zeleniny

Vedci prišli s novým spôsobom, ako motivovať deti, aby dodržiavali zdravú výživu.

Zelenina v detskej strave — Foto: pixabay

PENSYLVÁNIA 28. júna - Vedci prišli s novým spôsobom, ako motivovať deti, aby dodržiavali zdravú výživu, uvádza portál Science Alert. Je to jednoduchý trik - väčšie porcie zeleniny viedli k tomu, že deti v priemere konzumovali o 68 percent viac zeleniny v štvortýždňovom experimente, do ktorého bolo zapojených 67 detí vo veku od 3 do 5 rokov.

Výskumný tím použil ako „testovaciu“ zeleninu brokolicu a kukuricu, čím zdvojnásobil podávané množstvo - zo 60 gramov na 120 gramov - aby zistil, ako by to zmenilo stravovacie návyky detí. „Nárast, ktorý sme pozorovali, sa rovná asi jednej tretine dávky alebo 12 percent denného odporúčaného príjmu pre malé deti,“ tvrdí vedec v oblasti výživy Hanim Diktas z Pensylvánskej štátnej univerzity.

Odporúča to aj dospelým

Používanie tejto stratégie môže byť podľa neho užitočné pre rodičov, opatrovateľov a učiteľov, ktorí sa snažia povzbudiť deti, aby jedli odporúčané množstvo zeleniny po celý deň. Podobné účinky sa zaznamenali aj u dospelých, ale nie je to až také jednoduché. 

Zdá sa, že celý tento proces zdravého stravovania ovplyvňuje druh zeleniny, ktorá sa podáva. V tejto štúdii zostala veľkosť porcií ostatného jedla na tanieroch nezmenená. V takom prípade sa vedci v niektorých testoch pokúsili pridať aj maslo a soľ. To však významne nezmenilo to, koľko zeleniny deti jedli, bez ohľadu na veľkosť porcie. Veľkosť porcie bola oveľa efektívnejšou stratégiou na zlepšenie stravovania.

Foto: pixabay

Obľúbené aj neobľúbené druhy zeleniny

Môže to byť preto, že zelenina bola veľmi obľúbená aj bez masla a soli: 76 percent detí hodnotilo zeleninu ako „v poriadku“ alebo dokonca „perfektnú“. Spolu s brokolicou a kukuricou sa podávali rybie tyčinky, ryža, jablkové pyré a mlieko. „Vybrali sme jedlá, ktoré boli medzi deťmi všeobecne obľúbené, ale tiež neobľúbené,“ hovorí vedkyňa v oblasti výživy Barbara Rollsová z Pennsylvánskej štátnej univerzity. 

Vedci chcú uskutočniť ďalšie testy toho, ako by mohli fungovať rôzne veľkosti porcií a dokonca aj náhrady potravín. Tvrdia, že existuje veľa premenných, s ktorými sa môžu rodičia a školy pohrať. „Je dôležité, aby ste svojim deťom podávali veľa zeleniny, ale je tiež dôležité ponúkať im takú zeleninu, ktorá im chutí, pretože musia konkurovať ostatným potravinám na tanieri,“ hovorí Rolls.

„Rodičia to môžu uľahčiť tým, že deti postupne vystavia novej zelenine, že ju budú variť tak, ako ich dieťaťu chutí, a experimentovaním s rôznymi príchuťami a prísadami," uzatvára.

Už ste čítali?

Byt v úplnom centre Bratislavy vymenili za šťastie na dedine:…

Nie všetky pokrokové projekty začínajú výpoveďou v korporáte.…

Práca v banke ju už nenapĺňala, pustila sa do výroby ženských…

Práca v banke si vyžaduje biznis oblečenie. Dobre o tom vedela už počas vysokej…

Pre koronu prišiel o prácu, tak piekol veterníky pre záchranárov.…

Keď prišiel Matúšov kolega s nápadom piecť koláče…

Horský vodca Ján Kořínek: Ak sa stretnete zoči-voči medveďovi,…

Pre milovníkov prírody a turistov má jasný odkaz.

František prácu smetiara miluje: Nie je to voňavá robota, no…

Vnúčatám kúpil ako hračku smetiarske auto, aby im mohol ukázať,…

25 rokov predáva kapustu na Miletičke: Pochádzam z generácie,…

Ak ste pravidelnými návštevníkmi známej Miletičky, meno…

Slovák Marek pracuje pre Teslu: Tvrdú morálku v práci vydržíte,…

Marek Vančo pracuje v americkej centrále Tesly v tíme autopilota pre samojazdiace…

O slovenskú gymnazistku majú záujem na Oxforde. Od vedeckej…

Paulína na sebe pracovala nad rámec toho, čo vyžaduje škola. Drina sa…