Cigánskej na trhoch neodolá ani odborník na výživu. Prezradil nám, či sa tam vôbec dá stravovať zdravo
Dobré noviny
Dobré noviny

Cigánskej na trhoch neodolá ani odborník na výživu. Prezradil nám, či sa tam vôbec dá stravovať zdravo

Hlavne s mierou, tvrdí Michal Páleník.

Ilustračné foto — Foto: TASR/Erika Ďurčová, Ladislav Vallach

Vianočné trhy sú už v plnom prúde a Slováci si ich vychutnávajú vo veľkom. S tým sú spojené aj všetky možné dobroty, ako sú cigánska v žemli, punč, či varené vínko, čo znamená, že po tomto období mnohí nachádzajú na váhe vyššie čísla, ako by chceli. Dá sa teda na trhoch stravovať zdravo? Čo by sme naozaj nemali robiť, ak si vážime svoje zdravie? Na tieto otázky sa kolegovia z Dobrého rádia pýtali experta na výživu Michal Páleník.

Neodolá ani on

Odborník sa priznal, že dobrotám na vianočných trhoch neodolá ani on. Pridal aj vtipnú príhodu z nedávnej návštevy tých v Bratislave. „Kúpil som si kuraciu cigánsku a ľudia sa na mňa pozerali: ‚To je Michal Páleník, on je takéto veci, to je neuveriteľné.‘ Najskôr prišlo zhrozenie a potom úľava, že ‚Ježiš, to je super, môžem aj ja‘,“ zasmial sa Michal.

Michal Páleník.
Michal Páleník. Foto: Facebook/Michal Páleník

Na trhoch sa podľa neho dá stravovať aj zdravo: „Záleží, či ste na vianočných trhoch každý deň, alebo ste tam raz za čas s rodinkou.“ Dôležitým faktorom však je, aby ste to neprehnali. „Keď si dáte napr. kuraciu cigánsku, tak to máte žemľu, nejakú cibuľku a mäsko, to je v poriadku. Tam sú sacharidy, tuky, bielkoviny a podobne. Ale potom záleží, či si k tomu dáte deväť punčákov, vínko, a ešte dve štrudle,“ hovorí.

Netreba to preháňať

Keď si vraj takto doprajete raz, dvakrát či trikrát za Vianoce, nič sa nestane, prízvukuje Michal Páleník. Aj priveľké množstvo prijatej energie na večer sa totiž rozloží do celého týždňa, čiže v konečnom dôsledku sa to stratí.

„Ak by ste na tých vianočných strávili celý deň, že ráno si dáte teplý čajíček alebo smažáčik, k tomu nejakú cigaretku, nejakých päť vín a vlastne ste celý deň v meste na trhoch, tak to môže byť problém,“ uzatvára.

Vypočujte si celý rozhovor:

[ Dobré rádio - hovoríme len dobré správy • FrekvencieOnline stream ]

Už ste čítali?

Jusufova rodina zmenila Šamorín na hlavné mesto zmrzliny: Práškové…

Vraví sa, že Juhoslovania sú všade. Niektorí Šamorínčania…

Všeobecná lekárka Etela Janeková nezavrela ambulanciu ani na…

MUDr. Etela Janeková, PhD. od začiatku pandémie nezavrela svoju ambulanciu ani…

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu…

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť…

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…

Aj keď je úplne nevidiaca, učí na strednej škole: Študenti sa…

Odmalička snívala o tom, že sa bude predvádzať na javisku. Košičanka…

Byt v úplnom centre Bratislavy vymenili za šťastie na dedine:…

Nie všetky pokrokové projekty začínajú výpoveďou v korporáte.…

Práca v banke ju už nenapĺňala, pustila sa do výroby ženských…

Práca v banke si vyžaduje biznis oblečenie. Dobre o tom vedela už počas vysokej…

Pre koronu prišiel o prácu, tak piekol veterníky pre záchranárov.…

Keď prišiel Matúšov kolega s nápadom piecť koláče…