15 slovenských dobrôt sa dostalo do svetovej potravinovej archy, ktorá má zachovať chute pre budúcnosť
TASR, Dobré noviny
TASR, Dobré noviny

15 slovenských dobrôt sa dostalo do svetovej potravinovej archy, ktorá má zachovať chute pre budúcnosť

Na medzinárodnom zozname Archa chutí je bryndza, ale aj posúch či korbáčik.

Ilustračné fotografie. — Foto: TASR

Sú jedinečné a zaslúžia si pozornosť. Tak hovoria odborníci o produktoch, ktoré sa dostanú na medzinárodný zoznam Archa chutí. Ten vznikol pod krídlami Slow Food s cieľom zaznamenať kvalitnú potravinársku produkciu malého rozsahu, ktorá môže v priebehu niekoľkých generácií zaniknúť. Na zozname je aktuálne vyše 5000 produktov z viac ako 150 krajín sveta. Bodujú aj chute zo Slovenska, ktoré aktuálne zastupuje až 15 potravinových produktov.

Vychýrené syry, ale aj pálenka

Ako vôbec prvý slovenský produkt bola podľa predsedu Združenia pre rozvoj vidieka Igora Pašmíka na zoznam pred asi desiatimi rokmi pridaná bryndza, ktorá sa na Slovensku vo veľkom vyrába už od druhej polovice 18. storočia, keď ju dodávala na trh bryndziareň Jána Vagača v Detve.

Medzi zaradenými potravinami sú dnes aj syr parenica, tradičný zemiakový chlieb či sušená srnčia klobása. Nachádzajú sa tam ale aj bratislavské rožky, benediktínska slivka zo Štôly, zázrivský korbáčik alebo švábovská kvasená kapusta. Zoznam dopĺňajú štrbský cesnak paličiak, salašnícka žinčica, slovenská biela hus, remeselnícka borovička, remeselný likér Horec, ovca valaška a zemiakový posúch adzymka, ktorý sa pečie na severovýchode Slovenska, ale aj v Poľsku či na Ukrajine.

Jedinečných chutí je oveľa viac

Na Slovensku je podľa Pašmíka oveľa viac potravinových produktov, ktoré sa vyrábajú, alebo pestujú v malom a sú jedinečné a vo verejnosti by si zaslúžili viac pozornosti.

K takým patrí napríklad plodina s názvom slovienka. Je to strukovina podobná cíceru, ktorú dnes ešte pestuje a uchováva niekoľko žien v obci Litava v okrese Krupina. Ďalším príkladom je čelovská chrupka, jediná odroda čerešne, ktorá sa dá sušiť. Aj odroda hrozna, biela konkordia, ktorá bola v minulosti rozšírená a dodnes sa zachovala len v Sebechleboch.

Združenie pred niekoľkými rokmi vyzvalo pestovateľov a producentov, aby ohrozené regionálne jedlá a plodiny zaregistrovali ako dedičstvo chutí na ich stránke. K nim mohli zaradiť aj unikátne a dnes už takmer zabudnuté recepty.

Z Banskobystrického kraja sa na zoznam okrem už niektorých spomínaných dostali aj hontianka - originálna včelia línia z Hontu, pukanská cibuľa, vinické jablko, horehronská šunka a polhorská sušená šunka šovdra.

Už ste čítali?

O rysej elegancii aj perverzných vydrách s fotografom divej…

Kvetoslava Šlavku známi okolo Liptova volajú Kvetko. Poznajú ho…

Jusufova rodina zmenila Šamorín na hlavné mesto zmrzliny: Práškové…

Vraví sa, že Juhoslovania sú všade. Niektorí Šamorínčania…

Všeobecná lekárka Etela Janeková nezavrela ambulanciu ani na…

MUDr. Etela Janeková, PhD. od začiatku pandémie nezavrela svoju ambulanciu ani…

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu…

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť…

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…

Aj keď je úplne nevidiaca, učí na strednej škole: Študenti sa…

Odmalička snívala o tom, že sa bude predvádzať na javisku. Košičanka…

Byt v úplnom centre Bratislavy vymenili za šťastie na dedine:…

Nie všetky pokrokové projekty začínajú výpoveďou v korporáte.…

Práca v banke ju už nenapĺňala, pustila sa do výroby ženských…

Práca v banke si vyžaduje biznis oblečenie. Dobre o tom vedela už počas vysokej…