Vianočná delikatesa: údený kapor na čerešňovej štiepke
Receptov na prípravu vianočnej ryby je skutočne neúrekom, my vám však prinášame jeden, ktorý by ste rozhodne mali vyskúšať.

Štedrú večeru si bez tradičného kapra už mnohí z nás nevedia ani predstaviť. Receptov na prípravu vianočnej ryby je skutočne neúrekom, my vám však prinášame jeden, ktorý by ste rozhodne mali vyskúšať. Predstavujeme vám lahodného údeného kapra na čerešňovej štiepke.
Počas Vianoc si už tradične doprajeme mnohé jedlá, ktorým sa počas roka radšej vyhýbame. Okrem obľúbených koláčikov či majonézových šalátov patria do tejto kategórie aj vysmážané rybie filé, ktoré množstvo rodín podáva práve na štedrovečerný stôl.
Údiť alebo vysmážať?
Je známe, že ryby sú významným zdrojom telu prospešných látok, akými je napríklad vápnik, jód, selén, zinok a železo. Mnohé prospešné látky sa však v procese vysmážania znehodnocujú. Preto vám prinášame iný spôsob úpravy, ktorý nielen zakonzervuje telu prospešné látky, ale prekvapí vás vynikajúcou chuťou a o poznanie nižším obsahom kalórií.
Nie je údenie ako údenie
Každý, kto sa vyzná v procese údenia, vie, že kvalita spracovania potravín takýmto spôsobom záleží od použitého zdroja dymu. Pokiaľ je totiž dym bielej farby, znamená to, že zdroj dymu obsahuje sadze, ktoré sú pre náš organizmus značne škodlivé. Farba dymu musí byť modrá, pretože práve táto farba je znakom zdravého spôsobu údenia.
Čo by ste teda mali použiť na získanie zdravej údenej pochúťky? Podľa skúsených majstrov údenia sú najlepšou voľbou prírodné pelety z kvalitného tvrdého dreva, ktoré produkujú minimum popola. Okrem modrého dymu ich spoznáte tak, že aj po niekoľko hodinovom údení ostane v pahrebe len hrsť popola. Dôležité je tiež pozorne si prečítať celé zloženie peliet. Nemali by totiž obsahovať nijaké tmely, chemické prísady alebo oleje. Nezabúdajte, že ak stavíte na skutočnú kvalitu, odmení vás jedinečná chuť čistého dreva, ktorú poznali už naši predkovia.
Na trhu sú k dispozícii viaceré druhy prírodných peliet. My sme stavili na osvedčenú kvalitu a pelety na údenie vianočného kapra sme zakúpili na stránke bbqparty.sk, kde nájdete aj ďalšie príslušenstvo pre údenie a grilovanie.
Vianočný údený kapor na čerešňovej štiepke
Vyskúšajte na vianočnú večeru tento chutný a zdravý recept. Údenie na čerešňovej štiepke zanechá jemnú chuť a jedinečnú sladkú arómu.
Čas prípravy: 65 minút
Potrebujeme:
Uzatvárateľný gril
Čerešňová doštička
Čerešňová štiepka (nami použitá štiepka pochádza z eshopu bbqparty.sk)
0,5 kg uhlia
2 filety z kapra
Korenie na ryby (prípadne korenie podľa vlastnej chuti)
Postup:
Filety kapra a čerešňovú štiepku namočíme do vody na 15 minút. Po vybratí z vody ich necháme odkvapkať a filety okoreníme podľa chuti. Štiepka aj doštička musia byť vlhké, nie však mokré.
Pripravíme si pahrebu. Použijeme 0,5 kg uhlia, aby teplota nevystúpila veľmi vysoko. Teplota by nemala byť vyššia ako 150 stupňov, pridaním vlhkej štiepky sa teplota zníži na 70-80 stupňov.
Filety na čerešňovom drievku vložíme na doštičku grilu a udržiavame stabilnú teplotu 70 -80 stupňov celzia.
Po 60-65 minútach je údenie hotové.
Prajeme vám dobrú, sviatočnú chuť.
Foto postup:
Odporúčame tiež: Ako zaúdiť lososa
Ďalšie tipy nájdete na www.bbqparty.sk.
-PR-