Servírka našla spôsob, ako zabrániť plytvaniu jedlom v jej meste
Celospoločenský problém s plytvaním jedlom má niekoľko riešení. Každé z nich je lepšie, ako plytvanie. S jedným nápadom prišla aj táto mladá Američanka, ktorá už sa viac nechcela pozerať na to, ako sa množstvo jedla iba nezmyselne vyhadzuje.

NEW YORK 5. júna – Plytvanie jedlom je jedným z najväčších problémov dnešnej spoločnosti. Jedna vec je, že zatiaľ čo niekde sa jedlo vyhadzuje, inde chýba. Druhou vecou tiež je, že je škoda odpad z potravín nevyužiť užitočnejšie, a tak, aby z toho aspoň naše životné prostredie niečo malo. Mladá čašníčka však prišla s dobrým nápadom, ktorý realizuje vo svojom meste.
Nechcela sa nečinne prizerať
Dvakrát do týždna Melissa Tashjian pracuje v miestnej pizzérii v americkom meste Milwaukee. Zvyšok času už sa venuje svojmu nádejnému nápadu, ktorým je kompostér, ktorý pomáha premieňať zvyšky jedla a organické odpadky na pôdu bohatú na živiny. K tejto myšlienke prišla tak, že ju ubíjal pohľad na množstvo vyhadzovaného jedla. "V reštauračnom priemysle pracujem od kedy som mala dostatočný vek na to, aby som mohla robiť čašníčku, a som si veľmi dobre vedomá toho, aké množstvo plytvania jedlom tu je," povedala pre magazín The Huffington Post. Preto sa rozhoda, že sa tomu nebude iba nečinne prizerať, ale niečo s tým urobí.
Nákladné autá plné odpadu
Tashjian má dve smetiarske autá, ktoré obsluhujú 55 lokálnych podnikov od reštaurácií, pivovarov až po základné školy a zopár obchodov. Raz alebo dvakrát za týždeň sa u nich zastavia tieto nákladné autá a vyzdvihnú si ich zvyšky jedla a dovezú ich na farmu, kde ich kompostujú. Chce tým pomôcť životnému prostrediu, ktoré odpadom veľmi zaťažujeme.
Nápad vznikal postupne
S nápadom začínala postupne. Pred 7 rokmi začala s lokálnou neziskovou organizáciou Kompost Kids, ktorá mala jeden skromný cieľ – vzdelávať miestnych ľudí o kompostovaní. "Chceli sme, aby si ľudia uvedomovali, že kompostovanie je možnosť," povedala Tashjian. Neskôr sa ich myšlienka kompostovania rozšírila medzi reštaurácie, v ktorých nechávala vedrá, po ktoré spolu so spolupracovníkmi z Kompost Kids chodili a potom ich kompostovali. Od vedier postupne prešli až k autám a k firme Compost Crusader. Priateľ jej navrhol, aby začala po odpad chodiť nákladným autom, hoci sa jeho šoférovaniu najskôr bránila. Ako zvárač jej pomohol aj s vytvorením nádob na tento odpad. Teraz, po dvoch rokoch od začiatku svojho aktívneho úsilia so zbernými nákladnými autami na vyzbieranie odpadu, si môže povedať, že odviedla dobrú prácu. Za posledný mesiac vyzbierala viac ako 52-tisíc kilogramov organického odpadu, čo je asi štyrikrát viac ako keď začínala.
Kuchyňa predsa nikam neodíde
Keď pracuje v reštaurácii, tiež sa snaží znižovať množstvo odpadu a snaží sa mať na svojich zákazníkov pozitívny vplyv. Poznáme to asi všetci, že niekedy nám ešte "oči jedia", ale žalúdok už je plný. Presne z toho vychádza aj mladá čašníčka, ktorá svojim zákazníkom odporúča jednoducho objednávať si menej jedla, teda toľko, koľko sú schopní naozaj zjesť, príp. im radí, aby si jedlo rozdelili. "Myslím tým to, že vždy si ešte môžu doobjednať, ak budú hladní. Kuchyňa nikam neodíde," dodáva.
Pozrite si na nasledujúch fotografiách a vo videu, ako to celé vyzerá a ako to funguje.




