Sladkosti môžu byť zdravé, upečte si chutné koláčiky
SITA
SITA

Sladkosti môžu byť zdravé, upečte si chutné koláčiky

Inšpirujte sa výberom zaujímavých receptov, ktoré vašu chuť na sladké uspokoja zdravým spôsobom.

BRATISLAVA 17. februára - Sladkosti a zdravý životný štýl, to si priam protirečí, no nie ak si rozumne vyberiete výživné ingrediencie a pripravíte si koláčiky plné vášmu telu prospešných látok.

Stačí vymeniť bielu múku za celozrnnú, sladiť s rozumom, využiť prirodzenú sladkosť ovocia a zabezpečiť sýtosť koláčov rôznymi semienkami, orieškami či ovsenými vločkami. Inšpirujte sa výberom niekoľkých receptov na koláčiky, ktoré zasýtia a zdravým spôsobom uspokoja neodbytnú chuť na sladké.

Melasové cookies

Ingrediencie:

- 2 lyžice rozdrvených ľanových semiačok

- 1 bielko

- 1 banán

- 1 šálka celozrnnej múky

- 1 šálka ovsených vločiek

- ½ šálky melasy

- 2 čajové lyžičky škorice

- 1 čajová lyžička zázvoru

- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Zmiešajte ľanové semiačka s bielkom. V ďalšej miske rozlačte banán, pridajte k nemu múku a ovsené vločky. Vlejte ľanovú zmes a melasu a poriadne zmiešajte, nakoniec pridajte zvyšok ingrediencií a zamiešajte. Na plech vystlaný papierom na pečenie pomocou lyžice robte kôpky cesta a pečte 25 minút. Z tejto dávky budete mať okolo 20 koláčikov.

Rýchle cookies z jablkového pyré

Ingrediencie:

- 3 zrelé banány

- 2 šálky ovsených vločiek

- 1/3 šálky jablkového pyré

- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

- 1 lyžica drvených ľanových semienok

- ½ šálky sušených čerešní

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Pomocou vidličky rozmixujte banány, pridajte ovsené vločky, pyré, čerešne, ľanové semienka a vanilkový extrakt. Poriadne premiešajte a pomocou lyžice lyžice robte kôpky cesta na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte 20 minút. Z tejto dávky budete mať okolo 36 koláčikov.

Mrkvové cookies

Ingrediencie:

- 1 šálka celozrnnej múky

- ½ čajová lyžička sódy bikarbóny

- 1 a pol šálky ovsených vločiek

- 1 čajová lyžička škorice

- ¼ čajovej lyžičky drveného muškátového orieška

- dve bielka

- ¾ šálky tmavého cukru

- ¼ šálky rastlinného oleja

- ¼ šálky rozmixovaného ananásu (ak si vyberiete kompót, šťavu nepoužívajte)

- ½ šálky nízkotučného mlieka

- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

- 1 šálka hrozienok

- 1 šálka strúhanej mrkvy

- 1 lyžica pomarančovej kôry

- ½ šálky nasekaných a opražených vlašských orechov

Rúru predhrejte na 190 stupňov. Pomiešajte suché ingrediencie (múku, sódu bikarbónu, ovsené vločky, hnedý cukor, pomarančovú kôru, škoricu, muškátový oriešok). Pridajte mokré prísady (bielka, olej, ananás, mlieko, vanilkový extrakt) a premiešajte. Nakoniec vmiešajte hrozienka, mrkvu a orechy. Lyžicou robte kôpky cesta na plech vystlaný mierne namasteným papierom na pečenie. Pečte 15 minút. Z tejto dávky budete mať okolo 30 koláčikov.

Nepečené kakaové hrudky

Ingrediencie:

- 1 roztlačený banán

- 4 lyžice masla

- 1 šálka cukru

- ¾ šálky nesladeného kakaa

- ½ šálky odtučneného mlieka

- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

- 3 šálky instantných ovsených vločiek

- ½ šálky arašidového masla

V panvici zmiešajte všetky ingrediencie okrem vanilkového extraktu a ovsených vločiek. Na stredne rozpálenom sporáku priveďte k varu, pričom zmes často miešajte. Nechajte vychladnúť, pridajte vanilku a vločky a ďalej miešajte. Lyžicou urobte kôpky na papier na pečenie a nechajte vychladnúť. Z tejto dávky budete mať okolo 30 koláčikov.

Čokoládové koláčiky plnené tekvicou

Ingrediencie:

CESTO

- ¾ šálky celozrnnej múky

- 6 a pol lyžice kakaa

- ¼ čajovej lyžičky soli

- ¼ čajovej lyžičky sódy bikarbóny

- ¼ šálky plus 2 lyžice cukru

- 2 lyžice javorového sirupu alebo agáve

- 2 lyžice mlieka

- ½ lyžice vanilkového extraktu

- 3 lyžice a jedna čajová lyžička oleja

PLNKA

- 3 lyžice rozmixovanej tekvice

- 3 lyžice hocijakého orieškového masla

- ¼ lyžice škorice

- ½ lyžice cukru

- 1/8 čajovej lyžičky vanilkového extraktu

Rúru predhrejte na 170 stupňov. Zmiešajte prvých päť ingrediencií a poriadne zmixujte. Následne pridajte ostatné prísady na cesto a opäť pomiešajte. V ďalšej miske zmiešajte ingrediencie určené na prípravu plnky. Z cesta (vždy naberte jednu vrchovatú lyžicu) vytvárajte najprv guľôčky, z ktorých následne vytvarujete placku. Do jej stredu dajte trochu plnky a opäť utvorte guľôčku. Pečte asi 10 minút. Keď koláčik vyberiete, mal by vyzerať mierne nedopečený. Nechajte ho aspoň 10 minút odstáť. Z tejto dávky budete mať okolo 18 až 20 veľkých koláčikov.

Viac o zdravom životnom štýle nájdete aj na našej facebookovej stránke.

Zdroj: shape.com

Už ste čítali?

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu…

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť…

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…

Byt v úplnom centre Bratislavy vymenili za šťastie na dedine:…

Nie všetky pokrokové projekty začínajú výpoveďou v korporáte.…

Práca v banke ju už nenapĺňala, pustila sa do výroby ženských…

Práca v banke si vyžaduje biznis oblečenie. Dobre o tom vedela už počas vysokej…

Pre koronu prišiel o prácu, tak piekol veterníky pre záchranárov.…

Keď prišiel Matúšov kolega s nápadom piecť koláče…

Horský vodca Ján Kořínek: Ak sa stretnete zoči-voči medveďovi,…

Pre milovníkov prírody a turistov má jasný odkaz.

František prácu smetiara miluje: Nie je to voňavá robota, no…

Vnúčatám kúpil ako hračku smetiarske auto, aby im mohol ukázať,…

25 rokov predáva kapustu na Miletičke: Pochádzam z generácie,…

Ak ste pravidelnými návštevníkmi známej Miletičky, meno…